El becerileri eğitimi, küçük kasların gelişmesi, güçlenmesi ve çocukların küçük kaslarını kontrollü bir şekilde kullanabilmesi için yapılan tüm çalışmaları kapsar.
Küçük yaş grubunda çocuklar elle kavrama, kavradığı nesneyi yerine koyabilme becerisine sahiptirler. Okulda tutamaklı yapbozlarla oynar, blokları, küpleri üst üste koyarlar. Serbest oyun saatlerinde evcilik oyuncakları ile masa hazırlar, tabakları bardakları yerleştirir, küçük arabaları yoldan çıkmadan yürütüp, düzgünce park ettirebilirler. Oyunları bitince oyuncakları toplayıp yerine yerleştirirler. Oyun hamurları ile oynamayı severler, hamurdan toplar, sosisler yaparlar. Resimlerde daha çok parmak boyasını tercih ederler çünkü parmak kasları henüz kalemi tutup istediklerini çizmeye yetecek düzeyde gelişmemiştir. Parmak kaslarını güçlendirmek için karışık şekilde verilen makarnaları ayırmalarını isteriz. Küçücük parmaklarıyla yapmaya çalışırlar, becerirler de.
Orta gruptaki çocuklar küçük kasları çok daha etkin kullanırlar. Boncukları, makarnaları iplere dizerler, takıp çıkarılan yapı oyunlarıyla (structure), fleksilerle oynayabilirler. Makas kullanmayı öğrenirler. Lego ve tahta blokları bir araya getirip yaratıcı şekiller ortaya çıkarabilirler. Hamurlarla, seramik çamuru ile yaptıkları toplara, sosislere şekiler verip, topları birleştirip çiçeğe, sosisleri yuvarlayıp salyangoza dönüştürürler. Keçeli kalemle, pastel boyayla resimler yaparlar. Kalemi doğru tutup istedikleri şekli kabaca çizebilirler. Kalem kullanımını desteklemek üzere bu yaş grubunda çizgi çalışmalarını kapsayan kitaplardan yararlanmaya başlanır.
Ana sınıfındaki çocuklarda küçük kaslar oldukça gelişmiş, güçlenmiştir. El göz koordinasyonu da bir önceki yıldan çok farklıdır. Bu yaşta küçük Legolarla oynamaktan hoşlanırlar. Çok farklı, yaratıcı objeler yaparlar. Jenga, mikado gibi parmak ustalığı gerektiren oyunları oynayabilirler. Fleksilerilerle bütün salonu kaplayan yollar, oda oda evler yaparlar. Nesneleri bir yerden bir yere taşır, çekerek, iterek yer değiştirirler. Oyun hamurlarıyla üç boyutlu ayakta durabilen objeler yaparlar. Seramik çamuruna şekil verebilirler. Resimleri çok çeşitlenmiştir. Resimlerde ince detaylara girerler. Sulu boya, akrilik, kuruboya ve pasteli ustaca kullanırlar. Resimleri, geometrik şekilleri istenilen yerden keser, katlar, istenilen yere yapıştırırlar. Bu yaşta amaç ilkokulda yapılacak yazı çalışmalarına hazırlanmaktır. Küçük kas gelişimi tüm bu oyun ve elişi etkinliklerinin yanı sıra kitap ve defter çalışmalarıyla da desteklenir. Başlangıçta noktaları birleştirerek, klavuz çizgilerini izleyerek yapılan çizgi çalışmaları daha sonra defter çalışmalarına kadar geliştirilir. Çocuklarımız ilkokula, yazı yazmak için gerekli tüm donanıma sahip olarak giderler.